logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Recenzije
Ghetto Youths International
Ghetto Youths International 2022.
21. Listopad 2022

Kabaka Pyramid - “The Kalling” - životna mudrost u 15 pjesama

Nova jamajčanska generacija ne poznaje granice
Svestrani glazbenik Keron Salmon javnosti poznatiji kao Kabaka Pyramid uz snažan medijski hype predstavio je novi album “The Kalling”. Njegova sposobnost upijanja novih vještina u području glazbe u kombinaciji društvenenog angažmana koji teži boljitku jamajčanske zajednice rezultirala više nego dobrim plasmanom vlastitog rada.

Naziv Kabaka na ugandskom znači "kralj", a Keron Salmon smatra da piramide sadrže matematičke proporcije univerzalnih zakona koji su bitni u stvaranju svemira. On nastoji utjeloviti te zakone u svojoj glazbi, šireći istinu i više znanje ljudima koji su spremni slušati.

Tako je i “The Kalling” skup od 15 pjesama koje su proaktivne, kao da svaka sama za sebe želi dati perspektivu za bolji svijet. Album je producirao Damian 'Jr Gong’ Marley (u koprodukciji sa Seanom "Young Pow" Diederickom), a zajedničkim snagama su ugostili novopečenu jamajkansku reggae elitu uz vrhunski prateći deseteročlani bend. Neka se vidi raskoš.

Album otvara “Mystic Man” što je zapravo “kraljeva” nadograđena verzija Toshove himne iz 1979. godine koja u Kabakinoj inačici zvuči dominantnije i ritmičnije. Na atraktivnom i modernom roots riddimu u “Red Gold and Green” na mikrofonu se pojavljuje Damian Marley, a ovaj hit singl se zasluženo ne skida s vrhova top ljestvica. Jemere Morgan, sin Grampsa Morgana pojavljuje se na funky songuEnergy” i na “Grateful” na kojoj se Kabaka ističe kao izniman reper. Zanosni glas Nathálie dominira u kolaboraciji s Kabakom u “Stand Up” koja spominje heroje koji su izgubili živote braneći svoja uvjerenja. Naslovnu “The Kalling” uz Kabaku su upriličili vokalni mega trojac Stephen Marley, Jesse Royal i Protoje. “The Kalling” vrlo lako može postati značajnom himnom generacije. U ljubavnoj pjesmi “Safe Right Here” nenametljivo se kao prateći vokal i koproducentica pjesme pojavljuje Jah9 koja kao da omekšava nabrijanu hiperprodukciju ovog albuma.

Puno se tema isprepliće na “The Kallingu”; od radne etike, povlačenja osobnih granica, raščlanjivanje simbolike jamajčanske kulture, rasnih prava, nezdrave veze koje se formiraju pomoću percpecije koje oblikuju društvene mreže, slavlje svete biljke, zahvalnost prema životu …. Kabaka je na drugom albumu zapakirao cijelu životnu mudrost u 15 pjesama od kojih će vam neke sigurno odzvanjati u glavi. Nova jamajčanska generacija ne poznaje granice, ne žele čuti za ograničenost i slabost, a svakim novim izdanjem dokazuju to u praksi.

“The Kalling” je kreacija duha novog vremena, bravo za novu jamajkansku školu koja teži vrhunskim rezultatima poštujući postulate koje je postavila stara jamajkanska garda.
Tekst:  

Video sadržaj