logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Recenzije
JabbaTon Records
JabbaTon Records 2017.
28. Siječanj 2018

Diyala – "World Raw 3"

Mračan svijet vrhunske umjetnice
Dodatna slika 1

Kada se pojavila sa singlom i fantastičnim spotom za „Raw“, Diyala je nagovjestila da naša mala scena ima lijepu budućnost u mračnom i eksperimentalnom izričaju ove reperice. Mračna, „čudna“ i repa na engleskom. Iako sam se u njenu glazbu zaljubio od prvog dana, nikada joj nisam davao previše šanse za uspjeh u našem podneblju.

Sada, krajem 2017. pred publiku je izašla sa svojim trećim albumom, "World Raw 3" i dokazala da sam bio u krivu. Iako (naravno) i dalje nije zanimljiva najširim masama, ali zato iza sebe ima još jedan odličan album i, na račun njega, mnoge pohvale kritike. Uz ovakvu upornost i talent, uspjeh će doći, samo je pitanje vremena kada. Kako sam već i naveo u pregledu protekle godine na našem portalu, da je s ovim zvukom Diyala krenula graditi karijeru negdje vani, npr. u Velikoj Britaniji, sada bi već imala status zvijezde. Ne morate vjerovati meni. Institucija glazbene kritike pod imenom Dubravko Jagatić ovaj je album proglasio najboljim u 2017 u svojoj godišnjoj listi u Nacionalu.

Beatovi koji prate Diyalin izričaj mračna su mješavina IDM-a, eksperimentalne elektronike, dubstepa, grimea, 2-stepa i drum and bassa, a svojom pomalo čudnom, polomljenom i na trenutke predistorziranom strukturom savršeno se uklapaju u Diyalin stil. Naravno, postoje mnogi, u ovom trenutku, tehnički bolji producenti. Vjerojatno se isto može reći i za reperice. Međutim, jako je rijetko da se vokalist/ica i producent/ica ovako skladno nadopunjuju kao na "World Raw 3". Iz tog je razloga pravo malo čudo da su uspjeli otići i korak dalje te svoj duet pretvoriti u savršeno skladni trio kada se u cijelu priču savršeno uklopio Filip Filković Philtaz kada je napravio spot za naslovni singl albuma. Čovjek je možda radio spotove za mnoge estradne i etablirane glazbenike, ali upravo ovakvi radovi njegova su najveća remekdjela. Philtaz je dizajnirao i cover albuma, dok je mix vokala Perica Šuran, a album je snimljen u varaždinskom Sonarscope studiju.

Ukoliko ste skloni savršeno odsviranoj i ispeglanoj glazbi, "World Raw 3" vam neće sjesti. Međutim, ukoliko zatvorite oči i utonete u svijet Diyalinih tekstualnih brija i eksperimentalne underground elektronike, zajamčeno je da ćete uživati u mračnoj atmosferi ovog albuma. Kako to obično biva s glazbom u kojoj je jedinstvenost među glavnim adutima, neće ovaj zvuk svakome leći iz prve, a možda ni iz druge. No, kada ga se preslušavanje ponovi nekoliko puta, kockice će se krenuti slagati i uskoro ćete biti uvučeni u ovaj album te ćete ga obožavati. Nikada se kod eksperimentalne glazbe neće dogoditi niti da će vam apsolutno svaka pjesma leći, ali sasvim sigurno ćete pronaći svoje favorite. Isto tako, cjelina albuma poseban je adut ovog albuma. Moji osobni pojedinačni favoriti ovog albuma su "World Raw 3", "Rock Aware", "Sky in the Sky" i "Maro" (prema redosljedu na albumu), ali, iako se radi o odličnim pjesmama, one puno bolje zvuče u cjelini s ostatkom albuma nego svaka zasebno. "Maro", kojeg sam već spomenuo, posebna je vrijednost albuma. To ne čudi ako se zna da se radi o posveti majke (Diyale) svome sinu. Iako mračne atmosfere, kao i ostatak albuma, Diyala je ovim uratkom uspjela vrlo dobro dočarati snagu majčine emocije prema svom sinu.

"World Raw 3" je još jedan dokaz da u Hrvatskoj imamo kvalitetne i vrhunske umjetnike. Nažalost, oni najčešće ostanu zarobljeni daleko od ušiju većine slušaoca. No, ajmo razmišljati pozitivno i nadati se da će ovaj album Diyali i njenim suradnicima otvoriti vrata do publike te da ćemo i u budućnosti tonuti u mračan svijet ove vrhunske umjetnice.
Tekst:  

Video sadržaj