logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Recenzije
Oneness Records
Oneness Records 2016.
25. Veljača 2016

Runkus - "Move In" EP

Obećavajući start 

Visoko postavljeni i nerijetko vrlo idealizirani ciljevi su često među razlozima što se neki počnu baviti glazbom. U slučaju Romarija 'Runkus' Benneta to je - po vlastitoj izjavi - želja da ljude ponovno senzibilizira za emocije i inspirira ih da postanu više svjesni i poduzetni. Pri tome on za ostvarenje toga cilja ne bira previše sredstva.

Njegov prvi EP "Move In" nudi široku lepezu raznih utjecaja, koji se ne ograničavaju samo na one jamajkanske, već se orijentiraju i na aktualne tokove koji dolaze s američkog kopna. Dapače, skoro polovina od ovih sedam skladbi, ne računajući tri završne dub verzije, više se može pripisati u sferu r'n'b-a i popa, već što u sebi ima nečega tipično jamajkanskog.

Jedino njegov kreolski izričaj te rastafarijanska retorika i tematika tekstova u poluakustičnim skladbama tipa "Kindness" i "Skintone" odaju Runkusovu jamajkansku pozadinu. Pa ipak i u njima on uspijeva pokazati zašto ga je Ky-Mani Marley pozvao da mu bude gost na njegovoj američkoj turneji i zašto se obradovao velikog uspjeha na radijskim postajama. Runkus radi vrlo radiofonične komade, bez da dušu prodaje plitkom mediokritetu.

Dodatna slika 1

Radi li se tu zbilja o briljantnosti Runkusa - kako su to već neki opisali - za takav zaključak do sada ipak objavio premalo materijala. Ali skladbe kao što je "Ride" u kojoj mu gostuju Treesha i Royal Blu, imaju neke zaista genijalne crte; način na koji Runkus ovdje spaja ritmiku jazza, dinamiku rockabillyja i lakoću popa s uplivima dancehalla je nadasve zapanjujuć i vrijedan pažnje.

Dovitljivi aranžmani finih i glatkih bas linija, plesnih tempova, blagih synth-tepiha i toplih zraka egzotične flaute u pratnji akustične gitare kao u "Energy" pokazuju njegove proširene vidike u muzičkom smislu. Ali Runkus ima u drugu stranu - onu posve jamajkansku. U "Move Yuh Feet" na vidjelo iznosi pravi ska i rocksteady kakav se danas vrlo rijetko može naći kod mladih glazbenika. Međutim, čak i tu Runkus umije unijeti potrebnu svježinu, tako da se i ona čini kao da sasvim normalno pripada u današnji vremenski kontekst.

Pored toga što je "Run" jedina prava reggae stvar na ovom EP-u, u njoj Runkus pokazuje da bi mogao jednom postati ozbiljna konkurencija Protojeu u sklopu tekućeg jamajkanskog reggae oživljenja. Sve u svemu, EP "Move In" je otvorio puno - možda čak i previše - vrata, a ima premalo materijala da bi se mogla stvoriti neka točnija slika o ovom zanimljivom mladom Jamajkancu i njegovoj glazbi. Sigurno je ipak jedno - da ima velikog potencijala.

Tekst:  

Video sadržaj