logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Recenzije
Moonshine Recordings
Moonshine Recordings 2016.
21. Siječanj 2016

Violinbwoy - "Mono County" EP

Dub violina u novom napadu 
Tek u završnom dijelu svog novog EP-a poljski Violinbwoy se vraća onome po čemu je prvenstveno i postao poznat. U "Mammoth Lakes" se pojavljuju njegove gudačke elegije violine preko šibajućih steppers ritmova i prostranih subsoničnih baseva. Otprilike kao što je Augustus Pablo sedamdesetih na Jamajci u reggae i dub uveo melodiku kao novi instrument, tako i ovaj Poljak čini s violinom proteklih nekoliko godina.

Polako je utirao svoj put u sklopu Moonshine Recordingsa od početnih gostovanja na tuđim izdanjima do samostalnih komada i čitavih izdanja kao što je ovaj novi "Mono County" EP u kome se Violinbwoy ističe i kao dub producent. Vlastoručno je posložio tri vokalne trake, jedan na početku spomenuti instrumental i četiri pripadajuće dub verzije.

Dodatna slika 1

Dok je "More Songs" sa Šveđaninom Dan I Locks na mikrofonu više u roots fazonu s bujnim aranžmanima trube i vedrim reggae skankom, ostale dvije trake "Rumors of War" s David OneAway i "Hold Unto Jah" s Dan I iz talijanskog Imperial Sound Army se orijentiraju prema minimalističkom steppers dubu britanske škole.

Pri tome je ova lista gostiju najbolji pokazatelj da je Violinbwoy odlično umrežen u europskoj dub i reggae sceni i da je da stekao finu reputaciju - jer neće ovi raditi sa svakim.

Ali pravo iznenađenje leži u pratećim dubovima, budući da je se ovaj Poljak do sada profilirao prvenstveno kao instrumentalist, a ovdje je sjeo i za mikserski pult. Dubovi su fino izrađeni i savršeno skrojeni za velike sound sisteme s treperavim bas vibracija i dinamičnim beatovima, začinjeni majstorski raspoređenim delay akrobacijama i futurističnim loopovima.

Potpuno u tradiciji njegovih label-kolega kao što su Radikal Guru, Numa Crew, Adam Prescott i drugi, koji su pored dečki iz Zam Zam Sounds odgovorni za trenutno najaktualnija i najinventivnija dub dostignuća na planeti Zemlji. EP "Mono County" je također na tom popisu.
Tekst: