logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Recenzije
Soulbeats Records
Soulbeats Records 2015.
25. Srpanj 2015

Dubmatix - "The French Sessions"

Francuska veza Jesse Kinga 
Skepsa. O novom izdanju ovog kanadskog producenta moglo bi se prvo pomisliti da je se bio našao u škripcu. Budući da u Francuskoj ima možda i najveću fanovsku bazu i tamo broji već više od dvjestotinjak nastupa, čovjek bude u napasti pomisliti da je bio primoran napraviti jednu kolekciju s francuskim gostima. Ono, tipa kad dođete nekome u posjetu i on vam želi pokazati kakvo mu je pametno i talentirano dijete, iako ono po ničemu nije drukčije od ostale djece, vi onako iz pristojnosti glumite iznenađenje i oduševljenje.

Možda je se upravo tako nešto desilo i Dubmatixu, da je pristao na ovaj projekt čisto iz pristojnosti prema svojim vjernim francuskim obožavateljima? Zli i cinični umovi kao što je autora ovog teksta bi svakako tako nešto pomislili i prije nego što poslušaju "The French Sessions" - i naposljetku se ispostavilo da su bili potpuno u krivu, najkasnije pri prvom preslušavanju.

Snimati kompilacije za Dubmatixa nije nikakva nova pojava, malne svako njegovo dugosvirajuće izdanje se može nazvati jednom vrstom kompilacije, gdje mu redovno na vokalima gostuju velika i ona manje poznata imena. Ovaj put to su uglavnom nepoznati akteri iz francuske dub i reggae scene, dočim je i deklarirani cilj ovog izdanja prikazati raznovrsnost i kvalitetu tamošnjih talenata. A njih itekako ima, iako se za njih još nije čulo osim za Joe Pilgrim, Taiwan MC i Patko.

Međutim, teško je reći da li je to do Dubmatixa i njegove producentske kvalitete, ili do samih gostiju na mikrofonu? Ali kako god se obrne i okrene, "The French Sessions" naprosto ključa odličnim vokalima i prvoklasnim aranžmanima iz kuhinje ovog Kanađanina. Većina od ovih jedanaest pjesama su na engleskom, tako da nije teško uživjeti se u njih. Bilo da je riječ o finoj poluakustičnoj baladi "Crisis", hip hop i dubstepom prožetoj "So Bad", ili pak udarnim reggae songovima kao što su "Dangerous" ili "African Brothers" - svaka pojedinačno ima ono nešto posebno za što se može zakačiti na prvu. Hit potencijal, dobra kombinacija muzike i glasa ili više stilova - nazvati se to može kako hoće, ali "The French Sessions" od početka do kraja zvuči jebeno dobro.

Jesse King AKA Dubmatix je izjavio da je nakupio toliko materijala iz Francuske da je moguće izdati još jednu ovakvu kompilaciju. Ostaje za vidjeti hoće li biti nešto od toga i kako će ispasti, ali i s ovom je već zaslužio duboki naklon i kapu do poda!

Sudjelovali: Guive, LMK, S'Kaya, Patko, Taiwan MC, Joe Pilgrim, Jah Jah Man, Face-T, Tribuman, Volodia, Jr. Yellam, Taiwan MC.
Tekst: