logo-t

 • Mellow Mood:

  Mellow Mood: "Jamajka je izvor nevjerojatne kreativnosti u glazbi koje je vrijedno istraživanja"

 • ST!LLNESS u Vintageu – i dalje nasmijani i energični na pozornici

  ST!LLNESS u Vintageu – i dalje nasmijani i energični na pozornici

 • Brother Culture -

  Brother Culture - "40 Years Anniversary Collection" - "Jah touch all a we!"

 • Kebra Ethiopia i Ishiban dolaze na Zion Boška festival

  Kebra Ethiopia i Ishiban dolaze na Zion Boška festival

 • Murray Man i Vanya O na prvom izdanju za Homegrown records

  Murray Man i Vanya O na prvom izdanju za Homegrown records

 • Samostalni Referenti -

  Samostalni Referenti - "Nikad sam...Uvek sasvim sam!" - recenzija balkanske stvarnosti

 • Predvodnici talijanskog reggae vala Mellow Mood dolaze u Zagreb

  Predvodnici talijanskog reggae vala Mellow Mood dolaze u Zagreb

nike

Događanja
Izvještaji
17. Kolovoz 2022

Overjam Reggae Festival - drugi dan u znaku raznih smjerova reggaea

Izvještaj s drugog dana festivala

Završio je drugi dan Overjam Reggae Festivala i uz puno sunca i malo kiše ponudio velika imena za svaki podžanr reggaea, od legendarnih Jamajčana The Abyssinians do stepper dub seta O.B.F-a, a naravno cijeli dan pa do ponoći je i Warrior Charge soundsystem bio u pogonu.

Soundsystem je u 12h otvorio Steppers Tribe sa svojom selekcijom za dobro jutro, a nakon njih od 14h preuzeo je rezident Warrior Charge za još jednu dozu vlastite dub selekcije koju sam taman slušao dok sam pisao jučerašnji izvještaj. Nakon rezidenta, nama dobar znalac Haris Pilton preuzima na dva sata sa svojim roots reggae dub produkcijama i predstavlja Positive Reality Sound, a ispred sounda se već skupio popriličan broj plesača. U jednom trenutku mu se pridružio i slovenski kolega MC Tadiman kojeg u petak slušamo sa njegovim bendom Siti Hlapci. U isto vrijeme se otvorio i glavni stage, a prvi su na redu bili The Italian Job feat. Inna Cantina, Raphael & Virtus hosted by Pakkia Crew. Njih se dalo čuti i ranije na radio stanici na plaži gdje je i University, a onda i kasnije na Jammin stageu. Ekipa je to koja već dugo surađuje s ovim festivalom i pružaju onu veselu stranu reggaea. S druge strane zgrade je u laganom dub tonu preuzeo Ziggi Mastah predstavljajući Dubtafari Sound, a na glavnoj bini se pripremalo za dub set francuskog 'O.B.F.-a' u pratnji poznatih suradnika Španjolca Sr. Wilsona i Engleza Charlie P-a koji su prije toga sudjelovali na tribini. S početkom u 18:30 pa do malo iza 20h su odvrtili set većinom starijih Dubquake izdanja i osjeti se da nije unaprijed dogovoren odabir, već ih selektor Rico bira u trenutku. Ne znam više kako bi opisao njihov nastup, ali rekao bi da su pravi zabavljači i da bi se ovo moglo nazvati disco dub, jer publika je bila luda i razbacana na sve strane. Svi oni željni još duba su nastavili do soundsystema gdje je opet rezident bio za kontrolama a kasnije mu se pridružio, basist iz benda Mellow Mood koje slušamo večeras.

Nakon lude dub energije na glavni Maver stage se penju reggae legende The Abyssinians, a svatko tko je malo zakopao u stari roots reggae došao je do njih i do njihovog legendarnog albuma "Satta Massagana". Bend je to sastavljen davne 1969. godine i predstavlja onaj izvorni roots reggae zvuk Jamajke što su i donijeli na ovaj festival. Vrhunski reggae koncert za sve ljubitelje starog roots reggae zvuka (poput mene) i to je ono što ovaj festival jedini nudi u našoj regiji, danas nas recimo čeka još jedna reggae legenda Max Romeo, a još ne mogu prežaliti otkazani Black Uhuru. Nakon rootsa, dancehall poslastica Skarra Mucci u pratnji Dub Akom benda, a rulja se skupila pa se usudim i reći da je ovo najmasivnije Overjam izdanje do sada. Rasplesani dancehall predsjenik je razbacao sve prisutne i razmrdao sve bokove i napravio jako energičan nastup pun pozitive. Drugu večer zatvorila je kraljica, točnije Queen Omega u pratnji benda The Royal Souls za jedno pravo reggae zatvaranje dana sa puno jasnih i glasnih poruka. S ovom umjetnicom sa otočja Trinidada i Tobaga koja je na sceni još od 2001. godine sa istoimenim albumom je ostvarena i jedna hrvatska suradnja i možete ju čuti na Bun Dem riddimu na Amplifyah labelu.

Odličan reggae dan (i noć) u Sloveniji, stvarno je nemoguće uloviti vrijeme za sve, dani se ispune sami od sebe. Treći dan već plovi, a o tome u sljedećem prilogu, pozdrav sa Soče!

Foto: Marko Plečko (Overjam Facebook)

Tekst:   Vedran Šimunec

Video sadržaj

Recenzije

Gentleman - “Mad World” - komentar današnjeg vremena
Rebel Dread - The Story of Don Letts - čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme
Tiken Jah Fakoly - “Braquage de Pouvoir” - krađa moći
STILLNESS - "Kocka je okrugla" - nakon 10 godina strpljen, spašen!
Kabaka Pyramid - “The Kalling” - životna mudrost u 15 pjesama