logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Izvještaji
22. Kolovoz 2019

Dub Camp - raj za svakog dubera

Dub festival u Francuskoj

Dub Camp festival je mjesto na kojem smiješak ne silazi s lica, a nogice ne prestaju skakati. Bass, bass i još malo bassa gdje god se okreneš. Kada kažem da je festival raj za svakog dubera, baš tako i mislim. Prošlo se stvarno mnogo festivala, ali samo je jedan Dub Camp. Više manje se budiš ujutro uz zvuk barem tri tjuna jer cijeli kamp bruji, pogodite čime- dubom! Tako da čim otvoriš oči lagano pjevušiš. Apsolutno svi koji te okružuju osjećaju i vole upravo ono što i ti. I onda shvatiš da si stigao doma.

Cijela je priča festivala zaokružena, na predivnoj lokaciji uz jezero, na otvorenom, a natkrivenom i izvođači daju baš sve od sebe. Doživljavaš najbolje nastupe soundsystema i producenata. Svaki dan pristižu najpoznatiji soundsystemi tako da je dan zanimljivo započeti obilaskom novo pristiglih soundova u kojem vam sline cure.

Organizacija je na visokoj razini, 700 volontera brine o tome da su svi sretni, imaju čepiće za uši, vreće za smeće, mjesto za parking, sve je na raspolaganju. Temperatura je savršena, ljetna al uz povjetarac oceana koji je na samo pola sata od festivalske lokacije, i 27 000 nasmijanih lica! Jedina mala zamjerka je što se sve gasi u četiri ujutro, ali tamo svi plešu od četiri popodne kada se festival otvara, tako da ni ne primjetiš da plešeš po danu koji traje do 11 navečer. Vibe je nevjerojatan od samog početka do kraja.

Festival je u četvrtak krenuo sa 360 stupnjeva King Shiloh soundsystema kada se cijeli festival na prve zvukove sletio u kamp na prvu večer otvorenja. Drugi dan se otvara cijela festivalska lokacija s dva glavna floora: Sound Meeting Arena i Dub Club. Iako to nisu svi floorovi, na njima se provodilo najviše vremena. Rootsman Corner je tamo za zaljubljenike u malo nježnije roots zvukove, dok uvijek ima puno više mjesta za najveće dub fanatike.

Oduševili su nas razni, a titulu naj soundsystema, energije i selekcije odnose francuski Wandem soundsystem i Hornsman Section. Taj vibe je teško opisati riječima, ali zato vam mogu šapnuti na uho da se punom parom radi na tome da Wandem stigne što prije u Hrvatsku. Ali bilo je tu i mnogih drugih oduševljenja, imali smo prilike čuti Iration Steppas soundsystem, bolje rečeno zvijer, koja je drugoga dana zasjenila soundsystem arenu u kojoj su se iz dana u dan izmjenjivale mnoge legende kao što su Channel One, Young Warrior, Indica Dubz, Legal Shot i mnogi drugi.

Trčali smo tako danima od stagea do stagea jer vam se u jednom trenutku događa da na tri mjesta želite nešto čuti, nevjerojatan osjećaj! Naganjate Aba Shanti I, O.B.F, Kanku, Brainless i čitav niz izvođača, a smiješak vam i dalje nije sišao s lica.

Sve je posvećeno upravo soundsystem kulturi, tako da osim vrhunske mjuze, možeš sudjelovati u natjecanju za najboljeg boxmena, izraditi svoju sirenu, puštati mjuzu na jukebox soundsystemu, jesti finu klopu, svega se nađe. Iako je pretežno francuska populacija, sreli smo hrpu Engleza, Španjolaca, Talijana, to je stvarno jedno međunarodno okupljanje zaljubljenika u bass.

Sljedeće godine se festival održava od 9. do 12. srpnja, a topla je preporuka svima koji mogu, da tamo i odu. Organiziramo cijelu povorku iz Hrvatske za 2020. godinu, jer je to mjesto na koje se mora stići na svojem dub putu. Nadam se da se svi vidimo sljedeće godine u raju.

Foto: Paul Genetik Dub

Tekst:   I.G.

Moglo bi te zanimati

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice