logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Izvještaji
30. Siječanj 2019

Alpha Steppa napravio potres u Željezničaru

Dub tulum u Zagrebu

Godinu za godinom ekipa iz Irie Gardena marljivo radi i dostavlja nam dub tulume na svjetskoj razini. Mijenjaju se lokacije, mijenjaju se soundsystemi, ali vibra i poruka je uvijek ista. Hrpa nasmijanih ljudi koji skakuću ispred sounda uz obilje niskih frekvencija, pozitivnih vibracija i jasnih poruka od dub MC-a. „Poštuj sebe, poštuj druge i poštuj prirodu“ je poruka koju nam je ovaj put jasno i glasno poslao legendarni producent iz Engleske, Alpha Steppa!

Ono što je prošlih godina bio Irie Garden rođendan, ove godine je preraslo u zagrijavanje za International Dub Gathareing u dalekoj Španjolskoj koji se održava u travnju. Datum 26.1. je mjesecima bio upisan u kalendar svake prave dub glave, a šetajući kroz rulju u Željezničaru sam vidio da je ekipa potegla do Zagreba sa svih strana. Za soundsystem je zadužen Warrior Charge iz Italije sa svojom crvenom zvijeri koja uvijek zvuči baš onako kako treba gdje god da se postavi. Ekipa iz High Grade Commande su otvorili večer sa svojom selekcijom koju sam nažalost propustio, ali vjerujem da su dobro zagrijali one koji su stigli odmah na početak. Stigao sam taman kada su Dr. Obi & Anja G preuzeli kontrolu nad Warrior Charge soundsystemom, a klub je već bio poprilično pun. Imao sam ih priliku slušati već nekoliko puta i osjeti se da su već napravili kilometara, te da su se odlično uigrali. DR. obi vješto vlada efektima i također ima mikrofon u ruci, tako da su oboje u ulozi MC-a. Predstavili su svoje aktualno izdanje "Bun Dem Riddim" EP koje je nastalo u suradnji s Tennom Star i Queen Omegom koji potpisuje domaći label Amplifyah Music, podsjetili nas na svoj EP previjenac "Bang!Bang!/Raggamuffin", a našlo se i nekoliko traka od Genetik Duba iz Francuske, te meni osobno jedna od najdražih dub traka „Up Deh“ Danny T-a & Tradesmana uz Mark Irationa kao MC-a. Vrhunski nastup naših dub snaga i s nestrpljenjem čekam njihovo sljedeće izdanje koje je najavljeno za 1. veljače. 

Savršen uvod za glavno ime večeri, sin i nećak legendarnih Alphe&Omege, vlasnik labela Steppas Records i jedno od najjačih imena UK steppas zvuka – Alpha Steppa. Iza sebe ima tri albuma, hrpu singlova i EP-ova, te mnogo suradnji s legendama poput Lee Scratch Perrya i Gregory Isaacsa. Sigurno najpopularnije izadnje mu je album "Rooted & Grounded" iz 2015., a trenutno aktualno izadnje mu je album "The Great Elephant" u suradnji s Nai-Jahom koji je izdan prošle godine. Nedavno je pokrenuo projekt #streetdub u kojem s raznim glazbenicima uživo snima dub sessione na ulicima ili u vožnji autom. Za Zagreb nam je donio oko tri sata glazbe iz svoje kuhinje u kojoj kuha dubove od 2010-e godine, pa smo tako dobili putovanje kroz njegov rad od početaka do novih izdanja, uz koji klasik. Trake koji su mi dobro ostale u glavi su „Whip Lash Crack“ na kojoj gostuje odlična mlada pjevačica iz Italije Sistah Awa aka Awa Fall, „Black Rose“ gdje gostuju Ras Tinny, Don Fe, I-Sarana & Nai-Jah i klasik „Leave Babylon“ Yehoud I-a. U krcatom Željezničaru Alpha Steppa je napravio odličnu atmosferu, možda je njegova glazba malo sporija od onoga na što je navikla našla publika, ali generalno ekipa je plesala i skakala kroz cijeli set koji je završio oko četiri ujutro. Za plesnjak do jutra zadužen je bio Warrior Charge ispred kojeg stoji David, a pridružila mu se i neka djevojka na mikrofonu, ali nisam uspio vidjet tko je. David je već dobro poznati gost kod nas, nekoliko puta godišnje ga slušamo u Hrvatskoj, a njegova crvena zvijer nikad nije iznevjerila kao ni njegova selekcija dubova koja također dolazi s jakim porukama mira, ljubavi i tolerancije.

Sve u svemu, još jedan vrhunski dub plesnjak u režiji Irie Gardena, svi smo dobili djelić onoga što se događa na International Dub Gatheringu, a oni koji imaju sreću da odu za Španjolsku na festival su se pošteno zagrijali. Sretan još jedan rođendan Irie Gardenu i veselim se svakom vašem sljedećem događaju!

Foto: Nikica Karas

Tekst:   Vedran Šimunec

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice