logo-t

  • U suradnji sa Sacherom objavljen singl

    U suradnji sa Sacherom objavljen singl "Oj Dodole" za Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Izvještaji
4. Listopad 2016

Rođendanski reggae KULTurnjaci

Reggae hr postao je prvašić, odnosno navršio sedam godina svog postojanja

Taj lijepi rođendan proslavili smo u društvu Brain Holidaysa i Vibrice na otvorenju četvrte sezone MIMO projekta čija je misija gurati bendove s nezavisne scene. Drugim riječima, underground je sinoć dobio krov nad glavom, i to kakav, ni više ni manje nego onaj Muzeja suvremene umjetnosti. Imali smo reggae koncert, uz prijenos uživo na Prvom programu Hrvatskog radija, na kazališnim daskama. Koliko će one život značiti našim akterima, to ćemo još vidjeti.

Dodatna slika 1

No sudeći prema prepunoj dvorani Gorgona, sigurna sam da se ovim bendovima zasigurno smiješi nekoliko dobrih angažmana. Ne samo zato što je to MSU, nego zato što su sinoć zablistali u svom punom sjaju, a fokus je bio isključivo na njima. Iako je koncert bio sjedeći, bilo nas je entuzijasta koji smo se nagurali sa strane kako bismo i zaplesali malo. A bože moj, tko bi odolio da ne pleše na reggae. Vibrica koja je otvorila koncert, usijala je atmosferu grmolikim bubnjanjem te još nekoliko instrumenata koji su svaku iduću stvar samo podizali: od didgeridoo preko ksilofona pa sve do onih malih "jajašca" s pijeskom koji proizvode ritmički šum u pozadini (znalci, oprostite mi). Iznenađenje na kraju bio je njihov gost i voditelj afričkog plesa, Abdullay koji je Vibricu naučio afričke pjesme što nas je baš razgalilo na kraju. Prava mala razmjena kulturnih dobara u svojoj najveselijoj maniri. Njihov set trajao nešto manje od sat vremena, a dobro je i trajao uzevši u obzir da je svaka stvar bila živa, žestoka i da su svih 14 članova jednako sudjelovali. Došlo mi je da zaurlam "BIS!" na kraju, no suzdržala sam se jer su im ruke vjerojatno bridile od udaraca po bubnjevima. Zato sam im skinula kapu (imaginarnu) i uživljeno pljeskala. Između koncerata imali smo priliku čuti malo o projektima organizatora koji su bili vidno dobro raspoloženi, a kako i ne bi kad su odradili fantastičan posao i još su organizirali i after. I to u nedjelju navečer! Uz organizatore, koju riječ o djembeu i reggae sceni u Hrvatskoj progovorili su i Ante Ljubičić (ST!llness/ESC Life) i Krešimir Oreški. 

Brain Holidays nastupili su izvedbama nekih starih i nekih novih stvari, a iskreno, njih sam slušala jako slabo pogotovo u zadnje vrijeme. I sad mi je drago da jesam, jer Brain Holidays su bend koji svoj potpuni sjaj doživi kad nastupaju uživo. Njihov scenski nastup treba vidjeti da bi se njihova glazba doživjela i o njima stvorila autentična slika. I skidam i njima imaginarnu kapu dok ih istovremeno korim što ne nastupaju malo više kako bi ih ljudi napokon doživjeli. Čulo se tu od starijih hitova "Crvena žuta zelena" te "Modern Slavery" sa Seasplash kompilacije, kao pjesme novijeg datuma "Koči me sistem" i "Loše vijesti " koje ćemo moći slušati na predstojećem trećem albumu. Bomba na kraju koncerta bio je ulet Baby Dooksa s kojom su otpjevali odličnu novu stvar "Pleme". Poseban plus ide saksofonistima jer su oni ipak najdraža čar reggaea. Koncerti su trajali do 22.00 h, no što je koncert bez aftera? Ekipa Radio Studenta zavrtjela je najbolje od Antenata kao uvod u after party u Spunku, dok smo sjedili na terasi i razglabali kako je sezona gotova, no naše i vaše koncertno "ljeto" tek je počelo.

Sretan ti rođendan najdraži portalčiću i hvala vam svim MIMOvcima na glazbenom "suncu" usred nedjeljne kiše! 
Foto: Popsi

Tekst:   Lovorka Ibrić

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena