logo-t

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Izvještaji
22. Kolovoz 2015

Gentleman i Capleton obilježili početak Overjama

Živio Overjam, živjela ljubav, živio reggae!! 

Uvodna rečenica za Overjam Festival, međunarodni reggae festival, koji se prošlog tjedna (12.-15.8.) održao na rijeci Soči, u Tolminu, Slovenija jest slijedeća: Živio Overjam, živjela ljubav, živio reggae!! Iako bi ova rečenica trebala biti zaključna, osjećaj i dojam koji je festival ostavio na mene ne dozvoljava mi da ju napišem tek na kraju.

Srijeda poslijepodne bila je rezervirana za postavljanje kampa i šatora, kratko upoznavanje s lokacijom i press konferenciju headlinera večeri, jednog od najpoznatijeg reggae glazbenika današnjice, Gentlemana. Ali idemo po redu.

Posjećenost festivala bila je na zadovoljavajućoj razini, prema mojoj slobodnoj procijeni oko cca 5000 posjetitelja, a to je u startu bilo vidljivo iz broja šatora u festivalskom kampu. Kako sam ja došla tek u srijedu poslijepodne, apsolutno nije bilo moguće postaviti šator, kako bi se reklo, nije bilo mjesta ni za šibicu. Ovdje moram pohvaliti dobru organizaciju koja je odmah reagirala, i za nas koji smo „zakasnili“ otvorila još jedan festivalski kamp, koji se je u narednim danima u potpunosti popunio.

Večernji program bio je podijeljen na tri stagea: Red (beach stage), Yellow (main stage) i Green (dub stage) s ponajboljim međunarodnim reggae izvođačima, dj-ima i MC-ima, gdje bi prije svega mogla izdvojiti talijanski Mellow Mood, braću blizance i Gentlemana, koji je svojom izvedbom bacio u trans više od 3000 ljudi. Meni je ovo bio njegov treći i najbolji njegov nastup koji sam doživjela. Energija, ljudi, odličan bend i odlični prateći vokali. Onaj osjećaj kada cijeli stage pjeva "Redemption Song" od Bob Marleya, ne može se opisati. Samo se možete naježiti, zatvoriti oči i uživati na najjače. Osim headlinera večeri, za prvi dan festivala izdvojila bi Brother Culture i Jahcustix s odličnim izvedbama. Sretna i vesela, u moj mali šator, uz veselu ekipu u novi dan na ovom predivnom festivalu.

Četvrtak 
Dobro jutro uz Yogu dok žubori rijeka, svira reggae iz soundsystema i piješ smoothie od organskih sastojaka. Postoji li ljepši početak dana? E upravo je ovako izgledalo moje jutro na Overjamu. I vratila bih se odmah! Bogat program radionica koji se odvijao tijekom cijelog dana svih dana festivala, od yoge, pilatesa, hula-hoop-a, izrade predmeta od gline, muzičkih radionica, žonglerskih, dancehall dance radionica i mnogih drugih omogućio je posjetiteljima upoznavanje s novim i zanimljivim znanjima i aktivnostima. Uz mnoge radionice za odrasle, organizatori su se posebno pobrinuli i za najmlađe s njihovim kutkom, kao i organiziranjem Overjam Unviersitya, gdje su se u poslijepodnevnim satima održavale tzv. diskusije na aktualne svjetske teme i problematiku.

Svi oni (mi) koji su došli odmoriti dušu i tijelo bez puno naprezanja, bili su (smo) presretni toplim vremenom i cijelim danom na obali rijeke u kupanju i uživanju s prijateljima. Meni je četvrtak prošao u kombinaciji i jednog i drugog. S radonice na kupanje, s kupanja na beach floor, s floora na prefinu indijsku hranu i tako u krug.

Vrhunac večeri bio je nastup Capletona, na Yellow stage-u, koji je zadovoljio mnoge, mnoge dancehall lovere. U Capletona, kao headlinera večeri, izmijenili su se mnogi artisti, od kojih bi izdvojila OBF ft. Shanti D, koji su nastupali na Green stagu, tzv. Dub stage-u, Ricky Troopera i Roots in Session na Red (dancehall) stageu.

Sve u svemu, Overjam festival je mjesto prijateljstva, zajedništva, slobode, pozitivne energije i solidarnosti. Mjesto na kojem se ne osuđuju razlike i različito, već se različitost slavi i podržava. Kako je uvod krenuo sa zaključnom rečenicom, istom tom rečenicom završavam ovaj izvještaj: Živio Overjam, živjela ljubav, živio reggae!!

Foto: Maša Gojić

Tekst:   Anja Ilijašević

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice