logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Intervjui
19. Svibanj 2016

Ličo (Officer Down): "Uvijek smo brijali svoj film"

Intervju s osnivačem benda

Uoči obilježavanja desete obljetnice benda Officer Down (Hartera, Rijeka 21.5.) kratko smo popričali s osnivačem benda, Ličom koji nam je otkrio kako teku pripreme za veliku feštu, o opstajanju na riječkoj sceni, koji im je ovo nastup po redu... Vidimo se u Harteri!

Reggae hr: Deset je godina iza vas, pet je prošlo od izbacivanja albuma prvijenca. Koliko je treme prisutno pred obilježavanje ove velike obljetnice?
Ličo (Officer Down): U udarnoj postavi treme nema! Uvježbani smo i sigurni u sebe. Jedino bivši članovi su malo u strahu jer bi željeli da imamo vremena za još probi ali vrijeme je nažalost isteklo...

Reggae hr: Kako teku pripreme za veliku feštu u Harteri?
Ličo (Officer Down): Kao i uvijek sve po diy principu. Štampali smo nove majice, bedževe, naljepnice, kape, sami lijepili plakate i djelili flayare po gradu. U petak čistimo terasu Hartere, radimo stage, šankove i dovlačimo opremu. U subotu slažemo zvuk i kuhamo rođendanski grah i kobaje, a onda rokanje do ranih jutarnjih sati.

Reggae hr: U deset godina puno je članova izmijenjeno. Koliko je promjena članstva utjecala na vaš razvoj i razvoj kreativnosti u bendu?
Ličo (Officer Down): Pa na razvoj benda je utjecalo negativno jer nas je usporavalo. Sigurno bi imali minimum jedan album više. Kod kreativnosti je situacija suprotna jer je dobar dio starih članova donijelo svoju neku kreativnost. Iza njih su bendu ostale kreacije u obliku tekstova i melodija.

Reggae hr: Unatoč silnim promjenama, „preživjeli“ ste. No ostali ste i dalje jedini ska bend u Rijeci. Nekada je djelovao Aggressive Snail Attack, kasnije je priču nastavio Officer Down. Koliko je Rijeka plodno tlo za ska i ska-punk? Postoji li potencijal da napokon poraste interes publike, ali i mlađih naraštaja glazbenika za ovaj izričaj?
Ličo (Officer Down): Prije nego sam ja sa svojim kolegama osnovao ASA i Officere postojao je i bend Skam čijih smo nekoliko pjesama mi kasnije izvodili s Agressivom. Unatoč tome Rijeka nikad nije bila plodno tlo za bendove koji kombiniraju taj žanr. Uvijek se više furao metal i punk. Premda nas je publika uvijek podržavala bilo je omalovažavanja i podsmijeha kolega sa scene koji su svirali metal, punk i sličnim bendovima za koje smo mi bili premekani, preveseli ali mi se nismo obazirali i furali smo stalno svoj film. Mnogih tih bendova više nema, a mi smo eto tu . U subotu na rođendan sviramo svoj 103 gig! Čini mi se da ne postoji potencijal niti da interes publike poraste niti su novi bendovi na vidiku. Imam osjećaj da sve nekako odlazi u PM (pizdu materinu) i mladi i stari i klubovi i publika.

Reggae hr: Kada se pita nekoga tko je od početaka do danas u bendu, koliko česte promjene članova ometaju razvoj benda, a koliko pridonose osvježenju?
Ličo (Officer Down): Više odmažu nego pomažu definitivno. Dobro je ponekad mijenjati ali ne u toj mjeri kao mi. 

Reggae hr: S obzirom na veliku fluktuaciju članova, u kakvim ste odnosima s bivšim članovima? Pomažu li oni današnjem djelovanju benda na neki način?
Ličo (Officer Down): S većinom smo ostali u odličnim odnosima. Nedavno nam se na gitaru čak vratio Matko Hrvatin koji nas je napustio 2008 godine. Neki više i ne žive u Hrvatskoj. Većina ih je u nekim drugim bendovima ili projektima tako da se ne viđamo baš prečesto, ali podržavaju nas kada sviramo u Rijeci.

Reggae hr: Tolike godine gurate svoj stil. Nasuprot mnogim punk, metal...bendovima koji godinama dominiraju riječkom scenom vi ste odlučili lutati ska i reggae izričaju. Kako? Zašto? Smatrate li da bi bilo lakše uspjeti u nekom „prihvaćenijem“ alternativnom žanru? Poželite li kada da ste krenuli drugim putem?
Ličo (Officer Down): Ska je bila baza koju smo miješali sa svim ostalim srodnim stilovima i nikad nam nije palo na pamet tu nešto mijenjat. Kao što prije rekoh uvijek smo brijali svoj film više ili manje uspješno, ali uvijek po svome.

Reggae hr: Posljednje promjene u bendu dogodile su se prošlog ljeta. Koji su novi članovi pristigli i mogu li neki od njih podjeliti kako su se osjećali u trenucima pristupanja bendu?
Ličo (Officer Down): Novi članovi su Marino Squarcia, bivši bubnjar Pasa i sadašnji bubnjar Kreše i Kiselih Kiša koji se kod nas htio okušati u svom drugom instrumentu- bas gitari. Nova pjevačica Jana, koja se bez prijašnjeg pjevačkog staža vrlo dobro snašla na stageu. Rok Božić, mladi bubnjar, pridružio se bendu sa svojih 16 godina. Prije nekoliko mjeseci vratio nam se već prije spomenuti gitarista Matko Hrvatin. Ta postava svira skupa malo više od godinu dana.

Reggae hr: Nekada je Rijeka slovila za rock prijestolnicu, a danas se na nju gleda kao buduću europsku prijestolnicu kulture. Međutim, klubova koji njeguju alternativnu kulturu je sve manje, a o deficitu mjesta i prilika za svirku ne treba trošiti riječi. Posebno teško priliku dobivaju mladi autorski bendovi. Postoji li naznaka da bi se ovaj negativan trend mogao promjeniti? Može li titula EPK na bilo koji način pomoći usponu lokalne kreativnosti?
Ličo (Officer Down): Titula EPK će pomoć kulturi u gradu općenito, ali mislim da ta priča sadrži jako malo toga što se odnosi na glazbu pa mislim da u tom pogledu ne znači mnogo. Mi osobno nemamo problema sa svirkama. Imamo problem s time da svi možemo dobit slobodne vikende za ići na svirke. Ali mladi bendovi svakako nailaze tu na velike probleme. Sve je više mjesta za sviranje gdje se ne cijene autorski bendovi nego prolaze samo oni koji sviraju obrade.

Reggae hr: Vaše rođendansko slavlje uveličati će i nekoliko prijateljskih bendova te gostiju. Možete li nam ih predstaviti?
Ličo (Officer Down): Da, tu su naši prijatelji Sunshine Madness i Drunken Monkeys te odličan DJ/Mc dvojac Haris Pilton i Chakka Svraka sa svojim projektom Kali Fat DUB. Ovim putem im zahvaljujem šta će praktički džabe doći uveličati ovaj događaj!!

Reggae hr: Što se, osim navedenih bendova, može očekivati 21.5. na terasi Hartere?
Ličo (Officer Down): Može se očekivati ludi provod pod otvorenim zvijezdama i masu pozitivnog zvuka i energije koja će brujati kanjonom Riječine do ranih jutarnjih sati.

Reggae hr: Dakle, da sumiramo, 21.5. svi u Harteru... No, što slijedi nakon Hartere u djelovanju Officer Downa?
Ličo (Officer Down): E, nakon rođendana kreću ljetne svirke i festivali. Za sada su potvrđeni BackyardArt festival 15.7. u Donjem Miholjcu te SHOWderica fest u Koprivnici, ali očekuje se još dosta toga ovo ljeto, a na jesen klubske svirke. Prva polovica sljedeće godine ako bude sve po planu i novi album.

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života