logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Ganja
20. Travanj 2022

CroHemp, prva konferencija o konoplji

Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
CroHemp je prva konferencija ovog tipa u Hrvatskoj, a nastala je u vremenu punom izazova za uzgajivače konoplje i one koji to tek planiraju postati. Konferencija je osmišljena kao jednodnevni događaj koji okuplja vodeće stručnjake iz područja uzgoja, prerade, plasmana na tržište, ali i zakonodavnog okvira koji se tiču konoplje. Konferencija o konoplji se organizira u sklopu "Međunarodnoga dana očaranosti biljkama (Fascination of Plants Day)" dana 18. svibnja, na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Europske organizacije za biljne znanosti (EPSO).

Organizatori konferencije su udruga CERES (Centar za razvoj edukaciju i savjetovanje) i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Konoplja (Cannabis sativa L.) je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, a do 19. stoljeća bila je nezamjenjiva sirovina u prehrambenoj, tekstilnoj, građevinskoj i pomorskoj industriji. U 20. stoljeću ograničen je uzgoj konoplje što je drastično smanjilo proizvodnju konoplje kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj.

Situacija se u zadnje vrijeme znatno promijenila jer je sve više zemalja odlučilo legalizirati uzgoj konoplje primarno za industrijske potrebe, a neke od njih čak i za medicinske pa i rekreativne potrebe. Taj trend nije zaobišao ni Hrvatsku pa je danas u Hrvatskoj omogućen uzgoj i prerada industrijske konoplje u razne svrhe. Zakonskim izmjenama danas je moguće koristiti cijelu biljku industrijske konoplje u građevinskoj, tekstilnoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, industriji papira, autoindustriji te u proizvodnji
biogoriva. Unatoč tome, industrijska konoplja u Hrvatskoj i dalje ne ostvaruje svoj puni potencijal te predstavlja kulturu o kojoj se malo govori. Upravo je iz tog razloga i nastala ova CroHemp -konferencija o konoplji.

Konferencija se održava uz podršku visokih poljoprivrednih institucija u Hrvatskoj i vodećih proizvođača konoplje koji će kroz svoje sudjelovanje pružiti najnovije informacije i predstaviti mogućnosti koje industrijska konoplja nudi. Primarni cilj konferencije je razmjena i širenje znanja i inovacija o konoplji te njenom potencijalu u kontekstu Republike Hrvatske, ali i šire. Konferencija će se ordžati u hibridnom obliku, odnosno dio sudionika će prisustvovati fizički na konferenciji zajedno s predavačima i panelistima, dok će drugi dio sudionika moći pratiti konferenciju putem video prijenosa uživo. Na konferenciji mogu sudjelovati svi punoljetni građani Republike Hrvatske i to potpuno besplatno, a ukoliko želite biti jedan od sudionika dovoljno je da ispunite kontakt formu s vašim podacima.

Prijavnica: https://forms.gle/RB9xWYEbpYKTKazMA 
Tekst:   PR

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice