logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Ganja
12. Travanj 2017

Upoznaj projekt Hrvatska – zemlja zdravlja

„Izađi iz ormara“
Na tribini „Pravni aspekti uzgoja, proizvodnje i upotrebe konoplje“ održanoj u četvrtak, 30. ožujka 2017., na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Centra za istraživanje društva, Vjeran Skurjeni predstavio je projekt svoje udruge Hrvatska – zemlja zdravlja. Projekt je usko vezan uz promociju benefita konoplje - od kojih bi profitiralo cjelokupno društvo i okoliš - jer kako i sam naglašava da „(…) mi još niti ne znamo točno na što sve ona može pozitivno utjecati, koliko tu još ima potencijala!“. S obzirom da u svekolikoj upotrebi konoplji pronalazi novu nacionalnu strategiju, uz zagovaranje interdisciplinarnog pristupa, do izražaja dolazi i aktivizam vezan uz novu regulaciju statusa konoplje.

„Ovaj projekt počeo sam graditi još od 2013. godine, kada sam krenuo s konceptom referenduma. Onda sam shvatio da to kao model u ovoj državi ne prolazi. Jednom sam analizom ujedno uočio i da, ukoliko se projekt razduži na pola godine, godinu dana, da se izgubi taj početni „drive“, ali i motivacija. Zato smo sve komprimirali i intenzivirali u dva mjeseca, zaključno s 15.4.2017. Toliko aspekata je pokriveno kroz što cjelovitije prezentiranje plana, čija je realizacija vrlo jednostavna! Ovo deklariram kao modularni tip projekta, što bi značilo da je to projekt koji se uvijek može nadograđivati, jer interes nam je imati fantastičnu platformu za poboljšanje kvalitete života, kao i izvor zarade za sve.“

Vjeran Skurjeni poziva sve - koji su svjesni nužnosti liberalizacije pitanja konoplje - da se priključe djelovanju udruge, kako bi ju svi mogli upotrebljavati bez oporezivanja: „(…) mi tražimo da se svaki uzgoj, prerada i prodaja vezana za biljku konoplju ili proizvoda od nje oslobodi plaćanja poreza sljedećih deset godina. Mi taj model preuzimamo od Amerikanaca. Takav isti model je uveo predsjednik Bill Clinton s internet (dot.com) kompanijama (kompanije čije se poslovanje veže na internet). Time je osigurao to da je Amerika danas vodeća sila s najbogatijim internet kompanijama na svijetu. Mi sebi istim takvim uvjetima omogućujemo izuzetan razvoj industrije konoplje u Hrvatskoj. To je način kako se radi u kapitalizmu, uzimanjem prava koje idu u korist ljudima.“ (Nacional kapitalistički manifest - Rješenje, Vjeran Skurjeni).

Kao primjer jednog od nekoliko mogućih načina za podupiranje rada udruge, navodi akciju „Izađi iz ormara“ – akciju, koja trenutno traje – u kojoj svatko može napraviti video u trajanju od jedne minute i ukratko objasniti na koji mu je način konoplja pomogla.

Viši cilj udruge – „da od dealera postanemo healeri“ – Vjeran je ukratko objasnio kako će udruga „ (…) iskoristiti sve donacije za ljude koji nisu sami sebe u stanju opskrbiti uljem kanabisa, kao i za one koji nisu u mogućnosti proizvesti isto. Naš cilj je da možemo svakom bolesnom Hrvatu pružiti besplatno izlječenje.“Ovo ekonomsko rješenje odgovor je na široku paletu problema s kojima se susrećemo u našoj državi. S obzirom da bi ju svi mogli slobodno koristiti – od sadnje, prerade pa sve do prodaje - svaka obitelj mogla bi ostvariti zaradu okrećući se upravo konoplji, što bi ujedno i značilo općenito produživanje turističke sezone. Odnosno, mogli bismo reći kako bi u tom slučaju sezona trajala konstantno, potičući rast i razvoj svih gospodarskih sektora u Hrvatskoj. Kako bi svi u Hrvatskoj od rujna mogli sami napraviti esenciju ulja od konoplje, potrebno je točno mjesec dana posla da bi se sve to realiziralo.

„Umjesto da te „klepe“ zbog jednog jointa i to ti naplate, svojim angažmanom, kao i uplatom članarine od 200 kn, svatko može utjecati na konačan ishod cijele situacije. To je operativni dio. Ovo je razlog da ljudi mogu ponovno biti opušteni i normalno živjeti…Vjerujem da bi svim ljudima bilo drago kada bi mogli bez straha koristiti tu biljku i otkriti različite njezine potencijale. To je predobra stvar za sve nas da bi ostala nedozvoljena! Ovo je legalan način kako se možemo izboriti za svoja prava i da napokon ta bogomdana biljkabude slobodna za korištenje!“
http://rjesenje.org/video/

Idući javni nastup u Zagrebu održat će se 20. travnja 2017., kada će Vjeran Skurjeni u planinarskom domu Glavica objaviti zaključne rezultate projekta u sklopu događaja Đir po Zagrebu, kao i kasnije iste večeri u klubu KSET prije početka koncerta One Dread, a u međuvremenu svi zainteresirani više informacija o djelovanju Centra za istraživanje društvamogu potražiti na www.rješenje.org.
Tekst:   Mirna Petak

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života