logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Ganja
26. Veljača 2015

Poziv na tribinu Medicinski, socijalni i etički aspekti uporabe konoplje

Pozivamo vas na tribinu Medicinski, socijalni i etički aspekti uporabe konoplje koja će se održati u utorak, 3. ožujka 2015. u konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (II. kat), s početkom u 17.30 sati.

Gosti tribine bit će:

- dr. sc. Tihana Petrović Leš (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu),

 - Gordana Viljetić (Etnografski muzej u Zagrebu),

 - dr. sc. Slavko Sakoman (Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe),

 - Saša Bajilo (Udruga Medicinska konoplja; Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe).

Neprofitna udruga za očuvanje kulturne baštine i razvoj civilnog građanstva Oscilator je u suradnji s Hrvatskim bioetičkim društvom pripremila novu interdisciplinarnu tribinu o temi konoplje. S ciljem edukacije javnosti i apeliranja na poželjne društvene promjene, odlučili smo i ovoga puta obraditi određena pitanja o kojima u javnosti do sada nije bilo rasprave. Promicanje svijesti o konoplji i isticanje njena značaja od iznimne je važnosti za cjelokupno društvo.

Uvodno predavanje pod nazivom "Cvilidreta ili etnološka/ kulturnoantropološka pitanja uz tekstilnu konoplju" održat će profesorica Tihana Petrović Leš (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) i kustosica Gordana Viljetić (Etnografski muzej u Zagrebu). To izlaganje predstavlja prvo sustavno razmatranje važnosti konoplje za izgradnju hrvatskog nacionalnog identiteta. Narodne nošnje, odnosno njihova izrada i značenje, veoma su važni za hrvatsku tradiciju i kulturu te ujedno, u određenim sredinama, sudjeluju u izgradnji lokalnih identiteta. U ovom pogledu naše će gošće govoriti o korištenju industrijske konoplje kao jednog od ključnih materijala pri izradi narodnih nošnji. Nažalost, iako primjena konoplje u ove svrhe ima izuzetno dugu tradiciju, hrvatska javnost ni u kojem pogledu nije informirana o tome. Koji je bio značaj konoplje kroz povijest za domaću tekstilnu industriju istaknut će profesorica Petrović Leš, dok će kustosica Viljetić svoje izlaganje usmjeriti prema važnosti konoplje u narodnoj medicini - također sastavnom dijelu naše povijesti o kojem još nije bilo sustavne rasprave.

Nakon uvodnog predavanja slijedi izlaganje "Uporaba kanabisa u medicinske svrhe - korist i moguće štete" dr. sc. Slavka Sakomana, autoriteta na području medicine, a osobito liječenja ovisnosti. Profesor Sakoman je član povjerenstva koje istražuje na koji način omogućiti korištenje kanabisa u medicinske svrhe. Sudionici tribine doznat će iz prve ruke uvjete i procedure koje komisija namjerava uvesti te sam njihov smisao, što je bio njihov predmet rasprave, kao i koje su medicinske indikacije za korištenje ove biljke. Profesor naglašava kako se u biljci kanabisa kriju brojni sastojci te kako su nama poznati samo neki - manji broj spojeva za koje znamo da su ljekoviti - dok o drugim njezinim spojevima imamo vrlo malo znanja ili gotovo nikakvo znanje. Ujedno, dio izlaganja bit će posvećen dokazanim štetnim posljedicama konzumacije kanabisa za zdrave ljude - što može biti slučaj kod svakog prekomjernog korištenja lijekova. Nadalje, možemo očekivati da će dio rasprave biti posvećen načinu na koji bi kanabis trebao biti dostupan u medicini.

Nadovezujući se na ovu temu, izlagat će Saša Bajilo, član udruge Medicinska konoplja i član Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe. Dio izlaganja posvetit će ljekovitosti kanabisa, naglašavajući bitnu stavku kako su sintetički proizvedeni lijekovi jedno, a biljka, dar prirode (Boga/univerzuma), neka u potpunosti drugačija priča. U njegovom izlaganju, "Konoplja kao ljekovita biljka" postavit će se pitanje na koji način i kako riješiti regulaciju uzgoja kanabisa: kome je dopustiti - da li svima ili određenim licenciranim pojedincima ili pak državnim institucijama poput Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu?

Ovdje izložena pitanja predstavljaju manji broj izlaganjima pokrivenih tema - o kojima će se prvi put u javnosti moći voditi rasprava - te Vas pozivamo da prisustvujete ovoj tribini i pridonesete raspravi.

Predviđeno je da tribina traje do 19.45 sati, kada se Knjižnica Filozofskog fakulteta zatvara. No, prisutni će se moći preseliti u prostore Kluba studenata Filozofskog fakulteta (KSFF), gdje smo pripremili neformalno druženje. Uz ekipu DJ-a Zion Radio Sounda moći ćete se opustiti uz zvukove reggae i dub glazbe te uživati u delicijama koje će biti pripremljene u suradnji s Konopljom & Co. Kakva Vas sve iznenađenja očekuju u KSFF-u dođite i provjerite sami!

 

Tekst:   Mirna Petak

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice