logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Vijesti
18. Veljača 2020

Novi tromjesečni ciklus radionica zapadnoafričkih ritmova

14 termina + završna produkcija
Centar za kulturu i film Augusta Cesarca vas poziva na novi tromjesečni ciklus radionica zapadnoafričkih ritmova pod vodstvom Ismaila Balde Commija i Krunoslava Kobeščaka. Radionica će se održavati u prostorijama O.Š. Pavleka Miškine (Sveti Duh 24).

Termini radionica:
14 termina + završna produkcija

1. stupanj (voditelj K.K.) – ponedjeljkom 2.3. – 1.6. od 18.30 – 20.00
2. stupanj (voditelj K.K.) – ponedjeljkom 2.3. – 1.6. od 20.00 – 21.30
3. stupanj (voditelj I.B.C.) – utorkom 3.3. – 2.6. od 19.30 – 21.00

Radionica je namijenjena početnim i iskusnijim sviračima. Za sve radionice poželjno je imati svoj djembe, ali nije nužno. Postoji određen broj bubnjeva za posudbu.
Cijena radionice je 800 kn (700 kn za studente, nezaposlene i umirovljenike)

Plativo u dvije rate. Prijave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pitanja i dodatne informacije na kontakt tel.
Kruno 091 539 2778
www.centarcesarec.hr

O radionici:

Radionica zapadnoafričkih ritmova održava se u Zagrebu punih devet godina zaredom i jedinstvena je prilika za susret s afričkom glazbom koja je temeljena na ritmu. Za razliku od popularne muzike u kojoj je prisutan raznolik spektar melodijskih instrumenata i najčešće jedna dominantna udaraljka, u afričkoj muzici (prvenstveno se odnosi na zapadnu Afriku – kulturni krug bivšeg Mandeng carstva) temeljni zvuk kreiraju bubnjevi. Njihov puls u međuigri nekoliko različitih bubnjeva stvara vrlo snažnu i plesnu melodiju, a svaki ritam priča svoju priču koja je duboko utkana u kulturu i tradiciju afričkih naroda.

Od 2008. godine kada je navedena radionica pokrenuta pod vodstvom Nenada Kovačića, ujedno i jednog od najznačajnijih udaraljkaša ovih krajeva, radionicu je pohađalo više stotina ljudi. Podučavanje zainteresiranih u Zagrebu bio je logičan nastavak nakon putovanja u Afriku. Tako smo nastavili širiti znanje koje smo stekli, na isti način na koji to rade afrički učitelji, a temelji se na metodi ponavljanja po sluhu. Kompleksnost ritmovauspješno se svladava raščlanjivanjem svake dionice na manje dijelove te potom objedinjavanje istih u cjelinu. Da bi polaznici u potpunosti shvatili svaki ritam, nastojimo ih naučiti ne samo dionice djembe bubnja, nego i ritmičke fraze svakog od tri Dundun bubnja (Sangban, Dununba, Kenkeni), jer melodija koju oni tvore srce je svakog zapadnoafričkog ritma.

Radionicu zapadnoafričkih ritmova smo u posljednje dvije godine uspjeli podići na novu razinu. Konačno u našem timu imamo pravog djembe majstora, porijeklom iz Senegala. Njegovo ime je Ismail Balde Commi a dolazi iz muzičke obitelji u kojoj još kao dječak počinje svirati djembe. Commijevo podučavanje ritmova pravo je osvježenje i izazov za sve buduće i stare polaznike radionica, budući da su afrička muzika i ritmovi dio njegovog kulturnog nasljeđa, a ne postoji nijedan autentičniji učitelj afričke glazbe na ovim prostorima.

Budući da svatko ima ritam u sebi a njegovo otkrivanje ili usavršavanje je vrlo izazovno i zabavno istovremeno, pozivamo Vas na odličan provod u novom ciklusu zapadnoafričkih ritmova.
Tekst:   PR

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života