logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Vijesti
30. Prosinac 2019

Pregled godine: 2019., godina kvalitetnih izdanja

Pregled regionalnih reggae izdanja iz 2019. godine

Ivo Balen, Zion Radio (Radio Student)
Diamusk - "Sleepwalkers" (samoizdat)
Del Arno Band - "Ako ne znaš šta da radiš" (Mascom)
DR.obi & Anja G – "Ay Carmela" (Amplifyah Music)
Haris Pilton – "Reggae Station" (Positive Reality Rec.)
Dubolik - Dub Culture / Homegrown Sound meets Jacin - "Restless Melodica Dub" (Amplifyah Music)
FC Apatride Utd – "Third Worldism" (Earth Works Outernational)
DR.obi & Dubar Sound – "Don't test the warriors" (Warrioir Charge Rec)
Aklea Neon – "What I want" (samoizdat)
Homegrown Sound – "We are all one" (Massive!)
Fokus – "Rise Up" (samoizdat)

Nova godina samo što nije tu i savršeno je vrijeme za pregled i odabir najboljih izdanja iz 2019. godine. Za ovu priliku odabrao sam izdanja iz regije koja su po mom mišljenju obilježila godinu.
Adisa aka Diamusk je sa svojim trećim albumom „Sleepwalkers“ definitivno zaslužila titulu najboljeg. Konceptualni album koji se sluša od početka do kraja i na kojem možemo čuti kako netipični instrumenti za reggae glazbu (harmonika, saz, bendžo) zvuče uz dub reggae ritmove. Mladi dub igrači, Homegrown Sound i Dubar Sound nastavljaju s izbacivanjem odličnih EP-a i singlova dok DR.obi i Anja G odnose titulu najboljeg singla u protekloj godini sa svojom verzijom pjesme iz španjolskog građanskog rata „Ay Carmela“. Nakon 13 godina diskografske pauze vratio se Del Arno Bend (prvi reggae bend na ovim prostorima) s odličnim albumom „Ako ne znaš šta da radiš“ (...sudbina je svih da prođu, pamte se samo dela.., stihovi koji potpisniku ovih redova ne izlaze iz glave). Napokon smo dočekali i roots album slovenskog producenta, vokalista, morskog galeba, Haris Piltona naziva „Reggae Station“. Dvanaest odličnih traka miksanih i masteriranih od strane Marka Gaćine iz Brain Holidaysa, izašlih za Harisov Positive Reality Rec. mogu se, uz proizvoljnu donaciju, preuzeti na njegovom bandcampu. Fokus, dobro nam znani producent iz Zaječara, nastavlja nas uveseljavati sa svojim dnb, dubstep izdanjima a beogradski roots reggae bend FC Apatride Utd su izbacili svoj peti studijski album „Third Worldism“ početkom godine, a u prosincu su objavili u dub verziju albuma naziva „Dub Worldism“. U nadi da će sljedeća godina biti još bogatija regionalnim izdanjima i novim izvođačima (puno nove glazbe očekujemo od one woman benda Aklee Neon, čiji se singl „What I Want“ nalazi na ovoj listi), želim vam sve naj u 2020. godini!

Tomislav Milićević, Worries in the Dance / Reggae hr
Ostalo nam je još dva dana do kraja ove, za regionalnu reggae scenu, izuzetno plodne godine. Što se događaja tiče, ponovno su dominirali duberi, a ni među izdanjima nije puno drugačija slika (pogotovo kod nas). Ipak, i drugi pravci imaju svoje kvalitetne i aktivne predstavnike. Prije svega tu prednjače srpski roots glazbenici koji su iza sebe ostavili izuzetno plodnu godinu, a tu je i ove godine sveprisutan Haris Pilton sa svojim fantastičnim reggae albumom „Reggae Station“. Del Arno Band kao pioniri, Hornsman Coyote kao regionalnoj publici najpoznatiji te FC Apatride Utd kao trenutno najupečatljiviji predstavnik ove su nas godine počastili izdanjima koja nadilaze očekivanja. „Ako ne znaš šta da radiš“ vratio je Del Arno Bandu aktualnost, a njime nas je, nakon 13 godina pauze, DAB opet počastio svojom pozitivnom energijom i sebi svojstvenim porukama. Hornsman Coyote još nije objavio album koji bi trebao biti vrhunac ovog njegovog kreativnog vala. Međutim, svježi singlovi („Feel the Land“ s High Notes i „Children of the millenium“), izašli krajem godine, najavljuju da će taj album stvarno biti šlag na tortu njegovog trenutnog kreativnog ciklusa. Osim navedenih radova, ne smije se zaboraviti ni „Ramble“ sa Samom Gillyjem te sjajna dub kolaboracija sa Pablom Rasterom na „Sound Deliverence“. FC Apatride UTD su pak albumom „Third Worldism“ dali do znanja kako su upravo oni trenutno najinteresantniji roots band cijele regije, a status su dodatno zakucali albumom „Dub Worldism“ (dub izdanje „Third Worldisma“) kojim su se proširili na teritorij duba, ali ostavši vjerni izvornom zvuku. Tim su dub albumom također i popunili rupu u dubu koja već godinama zjapi gotovo prazna u cijeloj regiji. Iako nešto skromnija, ni hrvatska scena nije spavala pa su nam tako Brain Holidays servirali ljetni singl „Na put“.

Dubom je cijele godine dominiralo izdanje Amplifyah Musica, „Ay Carmela“ Dr. Obija i Anje G, ali tu se još ističu i Koneski sa svojim „Pain Elementalom“ objavljenim na Massive labelu te Homegrown Sound sa nekoliko svojih izdanja poput „We are all one“ (isto na Massiveu) i suradnje s Jacinom „Restless Melodica“ (na istom EP-u se nalazi i odličan DubolikovDub Culture“), a iako nije sasvim novo ime, svoj potencijal sve više pokazuje i Dubar Sound koji je s nekoliko izdanja („Dub in chest EP“, „Don't test the warriors EP“, „Wild Berries“) zavladao sound system sessionima. Nešto vrlo impresivnih, masnih i žestokih dub traka domaćih autora našlo se i na vrlo zanimljivoj kompilaciji Pistolero Recordingsa – „Natural Assimilation“, a koju je selektirao Mayix. Krajem godine su nam stigle i novosti iz Dub & Roll Recordsa gdje se na 12'' ploči našao i Jah Forcefield sa svojim remiksom „Watchover Duba“ Elefant Doca i Dillarda.
Kod drugih pravaca, nikako se ne smije izostaviti odličan „Sleepwalkers“ album Diamusk, a tu je i Fokus sa svojim “Walks Of Life” EP-em. Dubstep ima svoje predstavnike u vidu Deep End Chapter II kompilacije, a Egoless je pokazao da može lijepo začiniti Massive Attackov „Teardrop“ te je pred nekoliko dana objavio i svoj remiks Dubkasmovog „Enter the Gates“ na Deep Medi etiketi. Povratnici na scenu su AmanZaman s albumom „Online“, a zavidan uspjeh postigao je i Filip Motovunski čiji se „Frog Horn“ našao na respektabilnoj Program 100 kompilaciji. Tijekom godine su se pojavila i neka nova imena te smo tako u svoje knjižice (i hard diskove) zabilježili novi slovenski band, Good Vibrations koji su debitirali albumom „Newly Crowned Hope", a kod nas se pojavila Aklea Neon koja svojim singleom „What I Want“ pokazuje da pristojna pjesma i „komercijala“ mogu ići ruku pod ruku te zvučati vrlo zanimljivo. Aklea se tek zagrijava te je opravdano očekivati da joj je ovo prvo, ali ne i zadnje pojavljivanje u ovakvim pregledima.

Iako ima mnogo mjesta za napredak, pogotovo u vidu live svirki mnogih nabrojanih u pregledu, regionalna scena je i dalje plodna i raznolika. U našoj se državi i dalje ona uglavnom svodi na tešku dub artiljeriju, ali i ona je iz godine u godinu sve bolja, jača i bogatija. Svijetla je budućnost osigurana trenutnim stanjem, a nadajmo se da će se i u budućnosti nastaviti rast te da će se kroz godine nastaviti pojavljivati nova imena u ovim pregledima.

Ivana Tolić, Reggae hr
Vrijeme je za još jednu rekapitulaciju. Godina 2019. nije bila ekstremno plodonosna po broju službenih izdanja na regionalnoj sceni no srećom kvaliteta nadmašuje brojke. Nije lako naći najbolje u moru kvalitetnih glazbenika i producenata stoga sam odustala od brojčane kategorizacije izdanja. I dalje pleše naša reggae scena na marginama društva, na radio postajama se mogu čuti samo izvođači potpisani za velike izdavače dok nacionalna televizija maže oči s jedinom emisijom na kojoj postoji mogućnost prikazivanja video brojeva i gostovanja. No ništa za to, online izdanja dolaze do svojih slušatelja i pokazuju nadmoć nad utabanim stazama.

Godina je započela dobro; naši susjedi FC Apatride UTD otvorili su godinu s albumom “Third Worldism”, a uslijedio je povratak reggae pionira Del Arno Banda s albumom "Ako ne znaš šta da radiš". U regiji se pojavio i banjalučki saksofonist Danijel Deni Karalić sa singlom “Borba”, a u proljeće je izbacio i "200 Miliona Tona Betona". Dubolik & Homegrown Sound početkom veljače udružili su snage i objavili odličan “Dub Culture / Restless Melodica Dub” za AmpliFyah Music dok su Anja G & Dr.Obi još u proljeće zakucali godinu s "Ay Carmela". Puno se stvari vrtilo od ožujka do lipnja; pojavio se mladi slovenski reggae bend Good Vibrations s albumom "Newly Crowned Hope", dok je Haris Pilton ispostavio punokrvni reggae album "Reggae Station" čiju su fantastičnu promociju u Močvari mnogi propustili. Na prve proljetne dane svirao nam je odličan "Sleepwalkers" od potom utihnule Diamusk, dok herojem godine možemo proglasiti samozatajnog Dubar Sounda. Pojavio se sa samostalnim izdanjem “Dub In Chest”, a potom i s našim vodećim inženjerom zvuka, DR.Obijem na uspješnom "Don't Test The Warriors" EP-u. Zavrtio je i Hornsman Coyote svoje kolo, početkom godine objavio je singl sa Sam Gillyem "Ramble" na kojoj su odali počast Ricu Rodriguezu, a zatim je počeo najavljivati predstojeći album "Breathing Fyah" sa singlovima “Feel the land” i “Children of the millenium”. U lipnju udružio je snage s Pablom Rasterom i objavljuje dub album “Sound Deliverance”.

Na ljeto su se ponovno pokrenuli Brain Holidays sa singlom “Na put”, pojavili su se i dub poetici Echomer meets Kheirawi sa zanimljivim singlom “Arjaa/Dubjaa”, a u špici ljeta Fokus objavljuje LP “Rise Up”. Pred oproštajem od Outlook festivala s pulske tvrđe, Egoless je objavio veličanstvenu interpretaciju velikog hita Massive Attacka, “Teardrop” dok je Sassja prošarala s novim singlom “Moj dragi” koji je izazvao dvojake reakcije. Kako je jenjavala godina, smanjivao se i broj izdanja. Krajem listopada “ubio” je Fokus s EP-om “Walks Of Life”, a pojavila se Aklea Neon s “What I Want”. Fokusu vrag ne da mira pa nekoliko dana prije 2020. objavljuje singl “En Route To Granada”. Prosinac je iznjedrio pomalo zaboravljene AmanZaman s hvaljenim albumom "Online", a tijekom godine provlačio se i srpski bend JAL sa singlovima "Don Quijote" i “Sunny Room”. Pobjednici godine s početka ove priče su FC Apatride UTD koji su krajem godine iznjedrili “Dub Worldism”, odličnu dub inačicu albuma “Third Worldism”.

Zaključak: ostavimo slavu na internet kanalima, vratimo reggae na plesne podije!
Neka nam bude mega 2020.!

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života