logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Recenzije
Ariwa
Ariwa 2016.
9. Travanj 2016

Lee Scratch Perry - "Black Ark Classic Songs"

Zemljo otvori se 

Ludi Profa i još luđi čarobnjak Lee Scratch Perry, ovaj tandem surađuje zajedno već više od trideset godina. Dosta dobrih materijala su snimili skupa, ali i dosta sranja, oduševljavali i štrapacirali strpljenje fanova. Rijetko tko skupa umije na tako veličanstven način usrati motku, a ova nova kolaboracija će se svrstati u niz njihovih ostvarenja, koja najbolje da nikad nisu ni ugledala svjetlo dana. Naime, kao da nije bilo dovoljno što su u prethodnom izdanju već jednom remizirali kultne Perryjeve dubove iz Black Ark perioda - i to zapravo vrlo uspješno - iz nekog, samo njima poznatog razloga, su se našli ponukanim to isto učiniti i s vokalnim trakama.

Ponovo su tu uobičajeni krivci; The Robotiks na instrumentima, koji u svojim redovima imaju sjajne glazbenike poput Horsemana (bubnjevi) i Black Steela (gitara, bas). Lee Scratch Perry glavom i bradom je na mikrofonu, a sve njegove trake su nanovo snimljene u britanskom Ariwa studiju Mad Professora, čije produkcije potpisuju obojica, ili barem tako piše u popratnim informacijama. Nikad se tu baš ne zna točno kod njih dvojice.

Dodatna slika 1

Kako god, tu i jeste problem. Perryjevi kultni hitovi iz njegovog najranijeg perioda kao što su "Zion Blood" ili "Soul Fire" (ovdje pod naslovom "Dub Fire"), njihova čar i aura funkcioniraju najbolje u kontekstu originalnog i neponovljivog zvuka Black Arka. S tim da karakteristično metalični i tanki zvuk Ariwa studija, koji se nije promijenio još od osamdesetih godina, ne može biti veća suprotnost od punog i masivnog Black Ark zvuka. S tim da je Perry onomad polagao više pažnje na tekstove i liriku za razliku od njegovog današnjeg nasumičnog trabunjanja.

A ruku na srce, nije on nikad ni bio neki osobiti vokalist, iako bi on vjerojatno dao svoju lijevu naušnicu da umije bolje pjevati i da ima bolji glas. To je bilo tako još prije četrdeset godina dok je bio mlad i lud, dok je sada ostao samo lud. Onda možeš misliti kako to sve tek danas na ovom albumu zvuči. Katastrofa! Perry se muči i stenje kao da pokušava pjevati (ili što već) s aparatom za disanje u ustima i svako malo zaboravlja vlastite tekstove. Tu i tamo mu na svu sreću pomaže izvrsna škotska pjevačica Soom T.

Možda je malo zlobno i nekulturno ovako se sprdati s jednim osamdesetogodišnjim starcem, ali je još gore što su nam on i njegov vječiti šegrt Mad Professor ovdje skemijali i servirali. Jedini svijetli trenuci su trake "Telepathic" i "No More Roast Fish" (svojevrsnom i gotovo neprepoznatljivom inačicom hita "Roast Fish and Cornbread"). Prva ima sjajan miks, a druga prejebenu bas liniju. I to je već sve. Inače je "Black Ark Classic Songs" jedno patetično i nepotrebno izdanje, koje treba što prije zaboraviti.

Tekst:  

Video sadržaj